Τρεις μεγάλες αλήθειες για τη φύση των αγορών και το Trading

Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για τη μυστηριώδη φύση των αγορών, για τους μεγάλους παίκτες που πίσω από κλειστές πόρτες αποφασίζουν, κατευθύνουν και χειραγωγούν τις αγορές ή για το ισχυρό ή αλλιώς και «έξυπνο» χρήμα το οποίο με σύγχρονα μέσα προηγμένης τεχνολογίας κυνηγάει, παγιδεύει και γενικότερα καταδυναστεύει τους απλούς, αθώους και ανυποψίαστους Traders.

Είναι όμως στην πραγματικότητα τόσο ανήμπορος ο απλός Trader; Είναι υπεύθυνο το «αόρατο χέρι των αγορών» για τις όποιες χρηματικές απώλειες μπορεί να έχει στην προσπάθειά του να πετύχει την επιθυμητή κερδοφορία; Έχει επιλογές και εργαλεία στη διάθεσή του ώστε να μπορεί και αυτός να διεκδικεί μέσα από το Trading το μερίδιο που του αναλογεί στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου;

Πριν καν ξεκινήσει η οποιαδήποτε κουβέντα τεχνικής φύσης για τα συστήματα συναλλαγών, τις διάφορες πλατφόρμες, τα θέματα προμηθειών, τη σωστή διαχείριση ρίσκου ή ακόμα και την ανάλυση των θεμελιωδών – μακροοικονομικών νέων και γεγονότων, ο Trader καλό είναι να γνωρίζει τρεις βασικές αλήθειες για τη φύση των αγορών, ώστε να μπορεί να τοποθετήσει το «παιχνίδι» του Trading στη σωστή του διάσταση:

  1. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στην αγορά την κάθε δεδομένη χρονική στιγμή.

Οι αγορές είναι  εξ’ ορισμού ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη στιγμή στην αγορά και ως εκ τούτου κανείς δεν είναι σε θέση να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της κάθε συναλλαγής! Ακόμα και το ισχυρό χρήμα, που -όπως και να το κάνουμε- έχει τη δύναμη να κινήσει την τιμή, δεν μπορεί να γνωρίζει εάν κάποιος ανταγωνιστής είναι έτοιμος να πάρει την αντίθετη θέση, για τους δικούς του πάντοτε λόγους.

Άρα το αποτέλεσμα της κάθε μιας συναλλαγής δεν είναι κάτι που ο Trader μπορεί να ελέγξει. Ακόμα και αν εντοπίσει τις ιδανικές γι’ αυτόν συνθήκες αυτό δεν μπορεί να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι και το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό! Συνακόλουθα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεται ή να φοβάται, μήπως χάσει το συγκεκριμένο trade από τη στιγμή που έχει εφαρμόσει σωστά το σύστημά του, δηλ. έχει εκτελέσει την συγκεκριμένη συναλλαγή βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων τα οποία και του προσφέρουν το λεγόμενο στατιστικό πλεονέκτημα.

2.Τίποτα δεν είναι ακριβώς το ίδιο κάθε φορά στην αγορά. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα με επιστημονικούς όρους.

Και πάλι αβεβαιότητα δηλαδή! Στην αγορά υπάρχει η τιμή, υπάρχει και ο χρόνος. Και συγκεκριμένα υπάρχει η κίνηση της τιμής με την πάροδο του χρόνου. Η κίνηση της τιμής είναι το αποτέλεσμα των αντίρροπων δυνάμεων της προσφοράς και της ζήτησης για το κάθε προϊόν, είτε αυτό είναι μετοχή, είτε είναι συναλλαγματική ισοτιμία, είτε είναι εμπόρευμα κλπ. Το γιατί κινείται η τιμή δεν έχει και τόση σημασία, αφού πάλι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τον ακριβή λόγο για τον οποίο τοποθετούνται οι συμμετέχοντες. Ο λόγος ίσως να μπορεί να γίνει γνωστός εκ των υστέρων και σίγουρα το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στο διάγραμμα. Φυσικά, υποθέσεις μπορούν να γίνουν πολλές, αλλά αυτό έχει νόημα μόνο εάν θέλουμε να παρατηρήσουμε, να καταγράψουμε, να δημιουργήσουμε στατιστικά δεδομένα και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα με σκοπό την δημιουργία ενός συστήματος συναλλαγών.

Το «ηθικό δίδαγμα» μέχρι εδώ είναι ότι για το καλό της ψυχικής μας υγείας και εάν θέλουμε να μακροημερεύσουμε ως Traders καλό είναι να αποσυνδέσουμε το αποτέλεσμα των μεμονωμένων συναλλαγών μας από κάθε τι που φαντάζει αντικειμενικό και σίγουρο στα μάτια μας ή ακόμη και ευχάριστο στο μυαλό μας.

3.Δεν χρειάζεται να γνωρίζω εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της κάθε μιας συναλλαγής ώστε να έχω σταθερή κερδοφορία σε βάθος χρόνου.

Χρειάζεται όμως ακρίβεια και αντικειμενικότητα ή επιστημονικότητα για να δημιουργήσω σταθερή κερδοφορία στις αγορές; Βεβαίως και σχύει ότι κάθε στιγμή στην αγορά είναι μοναδική. Τίποτα δεν επαναλαμβάνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και αυτό είναι κάτι που μπορεί να φανεί στην κίνηση της τιμής, όπως αποτυπώνεται στο ιστορικό των διαγραμμάτων μας. Υπάρχουν ωστόσο μοτίβα που μας θυμίζουν αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν, υπάρχουν τάσεις που εξελίσσονται με παρόμοιο τρόπο, υπάρχουν αναγνωρίσιμοι σχηματισμοί, υπάρχουν αντίστοιχες συνθήκες που έχουν οδηγήσει αρκετές φορές σε κινήσεις της τιμής προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Και η επαναληψιμότητα αυτών των μοτίβων αρκεί για να μας προσφέρει αυτό που ζητάμε. Ναι, η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά ποτέ κάτω από τις ίδιες συνθήκες ή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Δεν μιλάμε για ένα επιστημονικό πεδίο στο οποίο κάποιος μπορεί βάσει αντικειμενικών κριτηρίων να προβλέψει με σιγουριά το αποτέλεσμα. Αλλά από την άλλη, ο Trader δεν χρειάζεται βεβαιότητες για να πετύχει σταθερή κερδοφορία σε βάθος χρόνου. Αρκεί να συμβιβαστεί με τη φύση των αγορών, να δουλέψει συστηματικά και να μην προσπαθεί να κερδίζει κάθε φορά.

Ας βάλουμε λοιπόν λίγο ορθολογισμό στο «παιχνίδι» και βεβαίως μια νότα αισιοδοξίας για τον Trader που προσπαθεί συστηματικά και μεθοδικά να πετύχει τον στόχο του:

Εάν έχω τη γνώση και τη σωστή εκπαίδευση, εάν έχω ένα σύστημα συναλλαγών υπό τον έλεγχό μου, το οποίο ενώ δεν μου δίνει τη βεβαιότητα εντούτοις μου προσφέρει σταθερά τις πιθανότητες με το μέρος μου έναντι της αγοράς, τότε ήδη έχω θέσει τις βάσεις της επιτυχίας. Εάν σκέφτομαι σταθερά βάσει πιθανοτήτων στο σύνολο των συναλλαγών μου και όχι για την κάθε μια συναλλαγή ξεχωριστά τότε έχω τη σωστή νοοτροπία. Εάν τέλος, σε συνέχεια όλων παραπάνω, δεν έχω το φόβο να εφαρμόσω το σύστημά μου, άρα η πίεση για το αποτέλεσμα δεν μπορεί να με καταβάλει, τότε άραγε τι είναι αυτό που μπορεί να με εμποδίσει από το να πετύχω το στόχο μου;

Όπως είχε πει και ο Mark Douglas για την ουσία του πράγματος πριν από είκοσι και πλέον χρόνια: «Η συνέπεια και η σταθερότητα που ψάχνεις και η οποία θα φέρει την επιθυμητή κερδοφορία στο Trading βρίσκεται στο μυαλό σου και όχι στις αγορές»!

Our Trustful Partners